Povratak

Afecțiuni comune ale câinilor de talie mică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Medic veterinar, MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î: Buna ziua! Eu și prietena mea am adoptat, cam în aceeași perioadă, doi căței. Apropiați de vârstă, respectiv 8 și 9 săptămâni. Al meu este un bichon maltese, al ei un bulldog francez. Vara trecută, amândoi s-au supraîncălzit din pricina temperaturilor mari și le-a fost răuț, n-au mâncat, n-au băut. Ne-am zis că e de la blăniță. În fine. Astă-vară, i-au durut piciorușele pe amândoi de-au și șchiopătat un pic când ieșeam în parc, iar al ei o ruga tot timpul să-l ia în brațe. Acum, al meu pare că se sufocă din când în când. Și altele, de-a lungul timpului, pe care nu le mai țin minte. Sunt ei conectați cumva? Ceea ce este puțin probabil. Mai ales, din moment ce nu sunt înrudiți. Sau sunt ceva afecțiuni comune ale raselor pitice? Aveți idee?


R:    
Câinii nu învață la fel ca noi, dar există situații în care pot prelua diferite comportamente de la alți câini – fie bune, fie rele. Aceștia copiaza selectiv, totul depinde foarte mult de ce au de câștigat din acest comportament de „copycat”. De exemplu, este puțin probabil ca un câine să copieze un altul care își linge labutele, deoarece nu există o recompensă specială pentru acest lucru, dar s-ar putea să copieze un câine care șchiopătează, pentru a primi atenție specială.

 

        În alte studii științifice recente s-a descoperit că animalele, câinii în mod special, sunt capabili să imite expresiile altor câini, ceea ce se crede a fi un indiciu al capacității unui câine de a empatiza cu ceilalți membri ai grupului său social. În același mod în care oamenii copiază expresiile faciale ale altor persoane ca mijloc de comunicare și empatie, câinii sunt capabili să se angajeze în același comportament ca un mijloc de legătură cu alți câini. Deci, comportamentul celor doi câini poate să fie, într-adevar, legat unul de celălalt.

 

        Pe cealaltă parte, însă, luând în considerare că amândoi cățeii sunt de talie mică, aceștia pot resimți afecțiuni comune și specifice, de altfel, ale raselor mici. Enumerăm, mai jos, doar câteva dintre ele.

 

1. Luxația de rotulă


      Apropo de șchiopătarea pe care o menționați ca fiind prezentă la ambii câini, luxația de rotulă, sau, în limbajul comun, rotula dizlocată, este, poate, cea mai frecventă problemă de sănătate cu care se confruntă rasele mici. Practic, rotula se deplasează în lateral sau către interior. De obicei, este cauzată de un defect congenital și este de 1.5 ori mai populară în rândul femelelor.

 

Cum o recunoaștem? Câinele dvs. poate:


• Ține piciorul ridicat în timpul mersului, de regulă, în urma unor eforturi mai mari, ulterior mergând normal
• Șchiopăta și arăta semne de slăbiciune musculară, precum lipsa motivației de a merge
• Plânge sau linge genunchiul.

 

O tratăm cu:


• Exerciții fizice
• Vitamine și minerale sau medicamente antiinflamatorii
• Chirurgie corectivă, dacă este cazul.

 

Rasele predispuse: Buldog Francez, Chihuahua, Yorkshire Terrier sau de Boston, Fox Terrier, Scottish/English Terrier, Bichon Maltese sau Frise, Pomeranian, Poodle toy, Pechinez, Papillon, Cavallier King Charles Spaniel, Bruxellois Griffon, Schnauzer Pitic.

 

În ceea ce privește sufocarea, câinii de talie mică se confruntă adesea cu tulburări traheale.


2. Tulburări traheale


       Una dintre cele mai frecvente probleme din această categorie este colapsul traheal. Practic, inelele cartilaginoase care formează traheea încep să se slăbească, se deformează și, efectiv, obstrucționează traheea.

       O altă tulburare este sindromul brahicefalic, specific raselor de câini cu nasul scurt și fața, cumva, plată. Sistemul respirator comprimat afectează fluxul de aer eficient și provoacă dificultăți de respirație și răcire. Astfel, crește riscul de supraîncălzire și sufocare al câinilor care suferă de această afecțiune. Aceasta și referitor la supraîncălzirea cățeilor pe care ați remarcat-o vara trecută.

       Rasele mici pot obosi și de la o ușoară plimbare în jurul blocului. Ceea ce este însă de ajutor este aceea că ei semnalează dozele de efort prea mari – fie prin a cere mai repede în casă, a cere în brațe sau a se odihni, refuzând să meargă în continuare.

 

Cum le recunoaștem?


• Dificultăți sau respirație anormală
• Intoleranță la exerciții sau efort fizic
Tuse uscată

 

Diagnosticul corect, însă, urmează după efectuarea unei radiografii toracice sau a unei bronhoscopii.

 

Le tratăm cu:


• Terapie cu oxigen pentru problemele respiratorii
• Suprimante pentru tuse și medicamente antiinflamatoare
• Intervenție chirurgicală în cazuri mai severe

 

Rasele predispuse: Chihuahua, Yorkshire Terrier, Buldog Francez, Bichon Maltese sau Havanese, Poodle toy, Pomeranian, Pug.

Chiar dacă nu le-ați menționat dvs., alte afecțiuni comune câinilor de talie mică sunt cele ale ochilor.

3. Probleme ale ochilor


      Tulburările oculare se pot manifesta în multe forme, spre exemplu: sindromul ochiului uscat, ochiul roșu, cataracta, atrofia progresivă a retinei, etc. 

 

      Sindromul ochiului uscat este un deficit de lacrimi, rezultând în senzații de uscăciune și iritare. 

 

      Ochiul roșu este, în fapt, o proeminență a pleoapelor, o masă roz a celei de-a treia pleoape. Câinii au această a treia pleoapă undeva în interiorul celei inferioare. Ea servește, de regulă, drept protecție suplimentară în timpul vânătorii sau luptelor și conține o glandă lacrimală. Când această glandă este slab atașată ochiului, apare acea cea de-a treia pleoapă care înroșește, practic, ochiul.


     Cataracta, la fel ca la oameni, împiedică trecerea luminii către retină și, dacă nu este tratată, poate duce la pierderea vederii. Atrofia progresivă a retinei (PRA) este o boală care afectează fotoreceptorii care captează lumina și ajută la formarea imaginii la nivelul retinei. Astfel, ochii slăbesc încet, manifestând inițial orbire nocturnă și ducând încet la orbire completă.

 

Cum le recunoaștem? Câinii pot:


• Clipi excesiv, iar ochișorii le pot descărca mucus
• Prezenta modificări ale culorii corneene
• Avea deficiențe de vedere
• Manifesta orbire de noapte

 

Cum le tratăm?


• Lacrimi artificiale și lubrifianți
• Antibiotice potrivit specificului fiecărei afecțiuni
• Intervenția chirurgicală, acolo unde este cazul

 

Rasele predispuse: Beagle, Buldog Francez, Bruxellois Griffon, Teckel (sau Dachshund), Cavallier King Charles Spaniel, Bichon Maltese, Pinscher, English Terrier negru, Schnautzer pitic, Papillon, Corgie, Pechinez, Poodle toy, Westie, Yorkshire Terrier.

 

În plus, și nu neapărat în cele din urmă, femelele de talie mică sunt predispuse problemelor la naștere. De-a lungul timpului, tot încrucișând rasele între ele, le-am modificat dimensiunile și, mai ales, unele caracteristicile corporale naturale. Fapt ce a îngreunat, efectiv, nașterea naturală.

 

4. Probleme la naștere


      Complicațiile la nașterea unui cățeluș sunt frecvente la rasele mai mici. De-a lungul timpului, omul a încrucișat rasele de câini până la punctul în care, în unele cazuri, le-a schimbat în mod fundamental dimensiunea, forma și alte caracteristici corporale naturale. Aceste schimbări au îngreunat nașterea naturală. Așadar, atunci când îi împerecheați, ideal ar fi să discutați cu medicul veterinar despre operația cezariană.

 

Cum le recunoaștem? Bineînțeles, nu există semne care să anticipeze problemele la naștere.

 

Cum le tratăm? Programând, din timp, o cezariană se pot evita complicațiile grave.

 

Rasele afectate: Pudel toy, Pug, Terrier din Boston și Buldog francez.

 

       Desigur, acestea sunt doar câteva afecțiuni care pot fi comune raselor de talie mică. Pentru chiar mai multe detalii privind întregul spectru de probleme de sănătate caracteristice micuților blănoși, apelați la medicul dvs. veterinar.