Povratak

Malpoziție dentară la căței

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am un bichon frezee in varsta de 7 luni. Tocmai s-a terminat perioada de schimbare a dintilor. Avem o problema cu caninii (coltisorii) de sus. Au aparut cei noi, insa au ramas si cei de lapte - nu au cazut. Cei de lapte sunt foarte stabili, nu dau semne sa mai cada ... iar cei noi au ajuns deja la marimea normala. Ce ne recomandati sa facem?

R: Retenția sau persistența dinților deciduali sau „de lapte” apare atunci când rădăcina acestora este resorbită doar parțial sau deloc. Astfel dintele de lapte va ocupa locul în care ar trebui să se dezvolte dintele permanent, iar acesta va fi forțat să erupă într-o poziție sau unghi de creștere anormal. Rezultatul va fi o mușcătură anormală consecutiv aglomerării sau malpoziției dentare.

Cele mai multe cazuri de persistență a dinților de lapte se înregistrează în cazul caninilor și incisivilor. Această afecțiune apare mai des la rasele de talie mică și la cele brahicefalice, cu botul turtit (de exemplu Bullgod, Pug, Boston Terrier, Boxer etc). Este posibil să fie implicată și o predispoziție genetică.

Prezența ambilor dinți în același loc de la nivelul maxilarului va duce la creșterea șanselor ca resturile de hrană să rămână blocată între ei și, astfel, să apară complicații de tipul apariției depozitelor de tartru, a cariilor, a gingivitei sau a periodontitei care poate duce la pierderea prematură a dinților. În cazurile în care dintele a fost doar parțial resorbit atunci există un risc ridicat de apariție a infecțiilor.

Malpoziția dentară duce la afectarea smalțului consecutiv frecării anormale între dinți. Ocazional se poate întâmpla să apară probleme de dezvoltare a mandibulelor. De asemenea, există posibilitatea ca dinții fortați să crească anormal să ajungă să lezioneze gingia, limba sau palatul dur. Animalul va avea tendința să refuze hrana deoarece va simte durere atunci când încearcă să mănânce.

În momentul în care se observă apariția unui dinte permanent fără căderea dintelui de lapte trebuie intervenit cât mai repede pentru a preveni apariția complicațiilor. Dacă extracția dintelui decidual se face din timp, atunci există șanse mai mari ca dinții permanenți să revină la poziția normală. În caz contrar va fi nevoie de tratament ortodontic de specialitate pentru repoziționarea dinților sau, în cazuri grave, pentru realizarea unor extracții suplimentare care să permită câinelui o mușcătură cât mai ușoară și nedureroasă.

Recomandarea noastră este să vă duceți cu câinele la o clinică veterinară pentru un consult de specialitate, realizarea unor radiografii dentare pentru evaluarea situație și pentru efectuarea extracției sau a altor intervenții chirurgicale de corectarea a defectului, în funcție de gravitatea situației animalului dumneavoastră.