Povratak

Câini - Adult

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
labrador 270x330
Cum să alegem câinele
Prin firea lui,  câinele se caracterizează printr-un devotament profund pentru oameni. Câinele este prietenul omului, căruia îi va arăta întotdeauna dragostea şi devotamentul său.

Întotdeauna vă veţi bucura la vederea lui, de fiecare dată când veţi dori să vă jucaţi cu el va răspunde la apel şi, lucru nepreţuit, vă va readuce zâmbetul şi buna dispoziţie. De salutat este şi faptul că acesta vă va distrage de la programul de privit la televizor sau din poziţia comodă de pe canapea pentru a vă scoate la plimbare, prevenind starea dumneavoastră de indispoziţie.

Este foarte important de ştiut că un câine este plin de viaţă, fiind dotat cu sentimente şi inteligenţă. Deoarece noul membru al familiei trebuie să se integreze în sistemul ierarhic, el este gata sa accepte un nou mod de viaţă, dar pe parcurs va încerca să îşi îmbunătăţească poziţia în cadrul familiei.

Un mascul nu poate avea statutul formal de lider şi, prin urmare, proprietarul trebuie să fie consecvent şi ferm în creşterea câinelui. În acelaşi timp, stăpânul îi va oferi toată iubirea sa, un loc sigur și un camin fericit. Câinele va impune anumite obligaţii, în care este necesar consensul tuturor membrilor familiei, astfel câinii care cresc înconjuraţi de dragostea proprietarilor vor deveni calmi şi prietenoşi.

Locul de dormit
Câinelui îi place să doarmă şi îşi va arata nevoia lui de odihnă către stăpân. Chiar şi în timpul somnului cel mai profund, câinele va reacţiona la sunetele sau mirosurile neobişnuite, demonstrându-şi astfel calităţile înnăscute de protecţie. Cumpăraţi un pat special pentru câinele dumneavoastră şi aşezaţi-l într-un loc liniştit din cameră, acest lucru îi va induce câinelui un sentiment de căldură şi de siguranţă, oferindu-i condiţiile necesare de odihnă. Maxi Pet oferă o gamă largă de coşuri, paturi, saltele, covoraşe şi perne pentru o întreţinere uşoară şi potrivite pentru utilizare îndelungată.
setnja1 270px

Alimentaţia
Hrana uscată reprezintă cu siguranţă alegerea cea mai uşoară şi cea mai potrivită pentru câine şi oferă toate elementele nutritive necesare. Maxi Pet oferă o gamă largă de hrană pentru câini de la producători cu renume la diferite preţuri. Indiferent dacă alegeţi o hrană superpremium, precum Carnilove sau o hrană premium precum Alleva, câinele nu va prezenta diaree sau vărsături, va avea o piele şi un păr sănătos, ceea ce confirmă calitatea bună a hranei.

Dacă doriţi să faceţi trecerea de la un aliment la altul, va trebui să faceţi acest lucru treptat, în decurs de 1-2 săptămâni. Se va amesteca hrana veche cu cea nouă, crescând treptat cantitatea de hrană nou introdusă, pentru a nu afecta aparatul digestiv al câinilor. O calitate a hranei uscate pentru câini, pe lângă faptul că este sănătoasă, este că aceasta face ca volumul de fecale să fie redus.

Cumpăraţi hrană doar în ambalajul original şi nu la vrac. Numai ambalajul original prezintă garanţia calităţii, a conţinutului şi a termenului corect de valabilitate. La alegerea unui produs alimentar, asiguraţi-vă că acesta se potriveşte cu vârsta şi cu talia câinelui dumneavoastră şi, eventual, cu nevoile speciale ale acestuia.

Plimbarea
Dacă plimbaţi câinele pe străzile sau în parcurile din oraş, care sunt aproape de străzile aglomerate, ţineţi câinele în lesă. În pădure sau în locurile cu deschidere largă, departe de traficul aglomerat, puteţi lăsa câinele liber.

Câinele va adulmeca locul nou, se va juca cu frunzele, va alerga şi apoi va veni la dumneavoastră în speranţa că vă veţi juca cu el. Nu îl refuzaţi, întrucât cel mai bun contact cu câinele se realizează jucandu-vă împreună (de exemplu, aruncând o minge).

La Maxi Pet veţi găsi o gamă largă de jucării pentru câini create special în acest scop, fără potenţiale urmari neplăcute precum răniri în urma jocului cu ramuri, pietre etc. În caz de vreme rece, alegeţi o hăinuţă pentru câine. După ce a revenit acasă de la plimbare, spălaţi câinele cu apă caldă pe labuţe, abdomen şi toate părţile murdărite de noroi sau, în cel mai fericit caz, ştergeţi-i doar lăbuţele cu un prosop dacă nu este foarte murdar.

border 270px
Îmbăierea
Folosiţi în acest scop şampon de 2 – 3 ori pe an. Igiena pielii şi a părului se realizează zilnic prin pieptănare şi periere. La Maxi Pet puteţi găsi o mulţime de tipuri de şampoane, şerveţele umede şi sprayuri, prosoape absorbante, pieptene sau perii pentru întrebuinţare pe perioadă îndelungată. În acest scop, peria sau pieptenul trebuie ales în funcţie de tipul de păr. În plus, în funcţie de rasa câinelui, va trebui să tundeţi sau să ajustaţi lungimea părului. În acest sens, contactaţi un centru de frizerie canină, unde personalul se va ocupa de tunsul câinelui. Dacă sunteţi priceput, puteţi face şi dumneavoastră această operaţiune. La Maxi Pet puteţi achiziţiona o maşină pentru tuns câini.

Dresajul
Odată intrat în familia dumneavoastră, va trebui să încurajaţi obiceiurile bune ale câinelui pe toată durata vieţii. Învăţarea pe bază de recompensare este cea mai eficientă metodă. Recompensa urmează imediat după o operaţie bine executată.

Maxi Pet vă oferă o gamă largă de delicatese, însă asiguraţi-vă că urmaţi îndeaproape instrucţiunile de dozare înscrise  pe ambalaj. Învăţaţi câinele să fie sociabil, însă întotdeauna controlându-l îndeaproape. În cazul în care aţi achizitionat un căţel la o vârstă foarte fragedă, obişnuiţi-l să socializeze cu oamenii şi cu animalele, evitând pe viitor problemele de comportament.

Recomandăm, după caz şi ore de dresaj, unde câinele va trece prin fazele de socializare, educaţie şi de unde vom obţine răspunsuri la majoritatea întrebărilor referitoare la comportamentul animalului de casă. În aceste şcoli, câinii stabilesc relaţii cu alţi proprietari sau instructori pentru câini, în schimb este neapărat necesară implicarea dumneavoastră, pentru ca acesta să ştie că sunteţi stăpânul lui.

Bolile
Când câinele dumneavoastră sau orice alt animal vesel devine fără motiv liniştit, retras sau somnoros, nu manancă şi nu mai este interesat de joacă, sau uneori devine agitat, iritat, aparent fără nici un motiv anume, atunci este momentul să vă întrebaţi de sănătatea câinelui şi să vizitaţi un medic veterinar. În mod evident, se produc unele schimbări în organism. În timpul bolii, procesele din organism se dereglează, observându-se şi modificări ale temperaturii corporale sau de respiraţie. În repaus, temperatura câinelui are valori cuprinse între 37,5 - 39ºC, depinzând de talie şi de vârstă. Măsurarea temperaturii corporale se face la cel puţin o oră după masă, în cazul folosirii unui termometru obişnuit putând obţine valorile temperaturii în interval de 3-4 minute.

Igiena dentară
Dinţii sănătoşi reprezintă un factor foarte important pentru sănătatea generală a câinelui. Cumpăraţi periuţă de dinţi şi pastă de dinţi speciale pentru câini. Nu folosiţi pasta de dinţi de uz uman,întrucât aceasta, odată ingerată, poate cauza iritaţii gastrice. Placa dentară poate fi prevenită folosind hrană uscată, prin curăţarea mecanică a dinţilor de către bucăţile crocante din hrană.

Gestaţia
Perioada de gestatie se întinde din momentul împerecherii şi până la naşterea puilor. Este nevoie de o perioadă cuprinsă între 58 şi 63 de zile, în funcţie de rasă şi individ. Comportamentul femelelor gestante se modifică, acestea preferând locuri mai liniştite şi nu mai sunt interesate de joacă.

Spre sfârşitul perioadei de gestaţie femelele consumă mai puţină hrană, devin mai nervoase şi încep căutarea unui loc unde să poată naşte. În plus apar modificări ale mamelelor, care cresc în volum, de asemenea au loc schimbări în metabolism, astfel trebuie să ţinem cont de calitatea hranei administrate. Acest lucru este deosebit de important, necesarul de vitamine şi nevoile nutriţionale fiind mai mare în această perioadă decât în mod normal. La Maxi Pet puteţi găsi o mare varietate de hrană echilibrată, concepută special pentru necesităţile femelelor gestante, precum şi o multitudine de produse vitaminice în funcţie de necesităţi şi de gust.

Frecvente sunt aşa numitele “gestaţii false”, care pot dura la femele aproximativ 2 luni. Această tulburare psihologică duce la o stare foarte asemănătoare cu cea din gestaţia normală: mamelele secretă lapte, femela îşi alege locul pentru a făta, iar jucăriile sunt folosite şi tratate precum puii.

Căldurile la căţele
Femelele tinere se maturizează din punct de vedere sexual în jurul vârstei de 6 – 9 luni, atunci cand apar căldurile. De regulă, femela intră în călduri de 2 – 3 ori pe an, pentru o perioadă de 3 săptămâni. În primele 7 – 9 zile apar sângerări uşoare. Semnele cele mai evidente sunt modificările de comportament. Femela este neliniştită, atunci când vede un mascul îşi poziţionează coada în lateral, plânge şi încearcă să scape. Plimbările în această perioadă sunt problematice, întrucât femela atrage masculi în dorinţa ei de a se împerechea.

La Maxi Pet puteţi găsi o varietate de produse, astfel perioada va putea fi depăşită fără probleme majore, existând chiar şi pantaloni adecvaţi pentru femele.

Running Dog 270x330px
Vaccinarea
Vaccinarea este extrem de importantă pentru sănătatea câinelui dumneavoastră. De obicei, prima vaccinare se efectuează la varsta de 6 săptămâni, urmand apoi vaccinările ulterioare în funcţie de conduita impusă de către medicul veterinar.

Căţeii nu trebuie să socializeze cu alţi câini cel puţin o perioadă de 14 zile după vaccinare, datorită posibilităţii transmiterii bolilor infecţioase. Prin lege sunteţi obligaţi să vaccinaţi câinele dumneavoastră şi să introduceţi un cip de identificare, cel mai indicat odată cu prima vaccinare.

Schema de vaccinare şi introducerea cipului vor fi stabilite de către medicul veterinar. După vaccinarea caţelului, câinele adult va trebui vaccinat anual împotriva unor boli precum hepatita, leptospiroza sau parvoviroza pe toată durata vieţii sale. Legea impune vaccinarea obligatorie împotriva rabiei la toţi câinii cu vârsta mai mare de 3 luni.

Deparazitarea internă
Un pericol semnificativ este reprezentat de către paraziţii interni care pot fi transmişi la căţei în urma contactului cu animale purtătoare, obiecte infestate sau prin laptele matern, în cazul în care căţeaua mamă nu este deparazitată.

Paraziţii, indiferent de stadiul de dezvoltarere, pot afecta căţeii. La aceştia simptomele cele mai frecvente ale contaminării cu paraziţi interni sunt abdomenul umflat şi diareea. Deparazitarea internă se face regulat, după indicaţiile medicului veterinar şi obligatoriu înainte de fiecare vaccinare. Se recomandă administrarea produselor de deparazitare internă cu spectru larg, inclusiv împotriva teniilor, întrucât prezenţa puricilor constituie un factor ce favorizează infestaţia cu tenii.

La Maxi Pet puteţi găsi preparate eficiente şi practice pentru deparazitarea internă câinilor. Acestea sunt sub formă de pastă, comprimate sau fiole.

Paraziţii externi
Puricii înţeapă şi se hrănesc cu sângele animalului pe care îl infestează, provocând prurit şi iritaţii ce pot afecta starea de sănătate în ansamblu. Există mai multe forme de combatere a acestora:

• Pipetele – cel mai eficient tratament preventiv, o cantitate mică de lichid pe care o aplicaţi pe ceafa câinelui

• Praful – eficient dacă îl utilizaţi frecvent şi îl aplicaţi pe blană

• Spray-ul – excelent pentru exterminarea rapidă a puricilor

• Şampon – şampoanele antiparazitare constituie o cale rapidă de exterminare a puricilor

Câinii se pot infesta foarte uşor cu purici din mediul înconjurător. Din acest motiv, pentru eliminarea puricilor, pe lângă tratamentul aplicat câinelui, se va aplica un tratament şi pentru locuinţă – covoare, perdele, pardoseli, paturi, locul de odihnă al câinelui etc. Este recomandată deparazitarea câinilor atât pentru paraziţi externi, cât şi interni. Dacă aveţi mai multe animale în casă, sugerăm să le deparazitaţi şi pe acestea.
Pe lângă purici foarte periculoase sunt şi căpuşele (paraziţi externi care se hrănesc cu sânge), ce pot fi purtătoare de boli infecţioase grave. Protecţia împotriva capuşelor se efectuează prin intermediul spray-urilor, pipetelor etc. De regulă preparatele împotriva paraziţilor externi au un spectru de acţiune combinat, putându-se folosi atât împotriva puricilor, cât şi a căpuşelor.

La Maxi Pet puteti găsi pensete speciale pentru eliminarea căpuşelor. Asiguraţi-vă că eliminarea căpuşelor se face complet, evitând ruperea acestora. Puteţi folosi în acest scop şi produse cu rol adjuvant, precum ulei sau alcool. Prevenirea reinfestării cu paraziţi externi se face lunar.

Sterilizare / castrare
Studiile au arătat că animalele sterilizate trăiesc mai mult şi mai sănătos decât animalele care se reproduc activ. Sterilizarea este recomandată, de regulă, de către medicul veterinar, pentru prevenirea reproducerii. Atenţie la faptul că animalele sterilizate au tendinţe de îngrăşare, devin mai leneşe, uneori sunt depresive, însă tendinţa de îngrăşare se datorează mâncatului excesiv, lipsei de mişcare şi de joacă şi nicidecum din cauza sterilizării. Prin reducerea nivelului de hormoni sexuali animalele devin mai calme, iar sterilizarea previne apariţia la căţele a tumorilor la nivelul glandei mamare, precum şi a infecţiilor uterului sau a stresului cauzat de portul sarcinii în sine.

În timpul recuperării postoperatorii şi în continuare pentru întreţinere, se recomandă o hrană special adaptată nevoilor câinilor sterilizaţi. Castrarea/sterilizarea a devenit în ziua de astăzi o procedură de rutină, care se practică aproape în toate cabinetele veterinare.


Tot ceea ce aveţi nevoie pentru câinele dumneavoastră

În magazinele MAXI PET puteţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie pentru câinele dumneavoastră. Pentru a vă ajuta am pregătit o listă care vă va confirma că aţi achiziţionat tot ce vă trebuie: