Povratak

Hidropizia abdominala la pesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Georgiana Paraschiv IS

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am de aproximativ 1,5 ani un mascul betta. De câteva zile i s-a umflat abdomenul foarte mult și nu se mai hrănește. Nu are pete ori alte boli. L-am izolat de ceilalți pești din acvariu. Îmi puteți spune cam ce ar avea ? Va multumesc!


R: 

Hidropizia abdominala poate avea diferite cauze, insa toate duc la acelasi aspect exterior al pestelui. Umflarea severa a stomacului pestelui urmata de solzi iesiti inafara si posibila bulbucare a ochilor sunt intotdeauna rezultatul unei functionari deficitare a rinichilor. Pestii de apa dulce inghit constant apa pe care trebuie sa o elimine. Daca functia renala este afectata, vor retine apa in cavitatea abdominala, aparand astfel simptomele mentionate anterior.

Boala se pare ca se manifesta la pestii slabiti si din acvarii cu conditii necorespunzatoare.
In primul rand, trebuie verificati parametrii chimici esentiali ai apei. Boala apare mai des la pestii care provin din surse de apa dura si sunt tinuti in ape inadecvate.
Urmatorul pas absolut necesar este verificarea si imbunatatirea igienei apei. Simptomele hidropiziei abdominale apar mai des in acvariile cu populatii dense de pesti unde exista multa mancare si unde au loc schimbari rare ale apei, precum si in acvariile unde sunt rare sau inexistente schimbarile de apa. In aceste cazuri, animalul bolnav isi revine de unul singur daca conditiile din acvariu sunt imbunatatite, in cazul in care organele interne nu au fost grav afectate. Foarte rar se intampla ca boala sa apara in acvariile cu populatie potrivita de pesti si cu o igiena buna a apei.

O populatie numeroasa de pesti duce la o cantitate mare de excremente precum si la multa mancare ramasa nemancata, ambele fiind descompuse de bacterii. Posibilitatea unei infectii pune o presiune mare pe corpul pestelui care trebuie sa reactioneze pentru a avea permanent un sistem imunitar puternic. Reactia constanta a sistemului imunitar reprezinta insa un factor de stres care slabeste pe termen lung pestele.
Hidropizia abdominala cauzata de virus nu are tratament, iar pestii raman purtatori pentru tot restul vietii.

Inainte sa incepeti tratamentul cu medicamente, conditiile din acvariu trebuie verificate si imbunatatite. Oferiti pestilor din acvariu o apa adaptata la nevoile lor prin ajutarea parametrilor apei. Imbunatatiti igiena apei prin schimbari partiale de apa mai mari (min. 30 %) si mai dese. Puteti de asemenea folosi un agent de limpezire cu actiune continua.
Un tratament eficient este sa adaugati antibiotic in mancare. In cazul mancarii sub forma de fulgi, folositi aprox. 1% din antibiotic si amestecati in hrana.
Antibioticele sunt de obicei sub forma unor capsule de 250 mg. Daca adaugati in 25 de grame de mancare sub forma de fulgi, o capsula ar trebui sa fie de ajuns pentru a trata foarte multi pesti.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro