Povratak

Caras cu coada franjurată

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Mă adresez dumneavoastră cu rugamintea să îmi da-ţi un sfat referitor la carasul meu mare. De ieri seară am văzut că i se franjurează coada. Am mai avut un caras căruia i s-a franjurat coada foarte rău şi în scurt timp a şi murit. Asta s-a întâmplat acum vreo 2 luni. Cărăşeii mei sunt foarte mult observaţi, iar pe cel care mi-a murit l-am observat de seara că stătea cam abătut, iar dimineaţa l-am găsit cu toată coada franjurată, ca şi cum i-a trecut un pieptăn prin ea şi în 3 ore a murit cu toate eforturile mele de salvare. I-am amenajat un acvariu spital cu sare şi cu aerisire puternică, dar nu a dat nici un rezultat.

Din păcate, mă confrunt din nou cu această problemă. Acest caras (în vârstă de vreo 4 ani) a stat cu alţi 3 caraşi mai mici (aprox. 1 an) într-un acvariu de 120 de litri cu plante şi mopanii. Acvariul este dotat cu filtru extern (JBL E 900) şi un filtru intern (Eheim) care este şi pe post de aerisitor, plus un vibrator extern pentru aerisire. Temperatura în acvariu este de 27-28 de grade Celsius.

Vă rog să îmi spuneţi ce pot face să îmi însănătoşesc carasul. Mulţumesc anticipat, Adriana

R: Peştii sunt vieţuitoare care exprimă destul de repede şi clar semnele de boală. Astfel, este bine să îi observaţi îndeaproape, deoarece starea lor de sănătate se poate agrava de la o zi la alta, sau chiar de la o oră la alta.

Din detaliile pe care mi le-aţi oferit dumneavoastră mă gândesc la o infecţie bacteriană cu o evoluţie supraacută numită în acvaristică "putrezirea bacteriană a cozii". Este determinată de o asociere de bacterii, ce determină mai întâi subţierea cozii, apoi aspectul franjurat al acesteia. Începe de la vârful înotătoarei codale, se extinde treptat şi cuprinde musculatura cozii. Moartea survine destul de rapid, uneori în 4-5 ore de la declanşarea bolii, chiar înainte de aplicarea tratamentului specific.

Este o infecţie de acvariu aşa că vă sfătuiesc să supuneţi tratamentului întregul efectiv de peşti.

Se recomandă înaintea începerii tratamentului să faceţi un schimb de apă de 20% din cantitatea totală de apă, să îndepărtaţi din filtru orice tip de material filtrant ce are ca bază cărbunele activ (deoarece inactivează substanţele medicamentoase) şi să faceţi o determinare a parametrilor biochimici ai apei.


Ca tratament vă recomand adăugarea în apă a clorurii de sodiu sub formă grunjoasă 2-3 linguri la 50 l apă sau sub formă cubică 2-3 cuburi la 50 l apă(sarea este un bun dezinfectant şi inactivează din substanţele toxice eliberate de bacterii). Tratamentul medicamentos constă în administratrea de produse antibacteriene. Tratamentul se repetă până la dispariţia semnelor clinice, dar cu schimb de apă între administrări şi cu suplimentarea aportului de oxigen.

Consultaţi medicul veterinar înainte de a începe tratamentul.


După tratament se poate introduce în filtru un material filtrant pe bază de cărbune activ pentru inactivarea resturilor medicamentoase şi a altor compuşi rezultaţi în urma administrării de medicamente.