Povratak

Teraristică - Iguană

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
iguana
Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?
Iguanele sunt unele dintre cele mai silenţioase animale de companie, în schimb, fiecare individ are propriul caracter. Sunt ataşate de stăpân, dar şi încăpăţânate. Comportamentul lor este direct influenţat de atitudinea dumneavoastră faţă de ele.

Pentru că această specie de reptile poate ajunge şi la o lungime de 2m, trebuie să fiţi conştienţi că spaţiul în care trăiesc trebuie să fie suficient de mare.

De unde provin eu?
Iguana verde provine din regiunile tropicale ale Americii Centrale şi de Sud. Iguanele pot fi preferate ca şi animale de companie, deoarece sunt foarte liniştite şi calme. Durata de viaţă a acestora poate atinge 10-15 ani.

Unde îmi place să trăiesc?
Spaţiul în care va locui iguana trebuie să aibă dimensiuni mari, cel puţin de două ori cât lungimea ei, iar înălţimea de trei ori. Terariul trebuie să fie înalt pentru că iguana se caţără în copaci şi petrece o mare parte din timp în vârful acestora. Din acest motiv, trebuie să amenajaţi interiorul terariului cu crengi groase de bambus sau platforme pentru relaxare şi lenevit la soare. Dacă introduceţi şi plante în terariu (nu e obligatoriu), acestea trebuie să fie tari şi neotrăvitoare, din plastic dacă  e posibil. Temperatura din terariu poate varia între 21 şi 30°C, dar este important să existe diferenţe de temperatură de 10 - 15°C între noapte şi zi.  Dacă temperatura este prea joasă, hrana va începe să se descompună în tractul digestiv, ceea ce va produce un miros neplăcut în terariu şi va slăbi imunitatea iguanei, iar aceasta va manifesta lipsă de rezistenţă la boli şi infecţii.

Un rol semnificativ îl joacă şi umezeala, în acest scop vom pulveriza zilnic apă în terariu. Pe lângă lumina neonului din terariu, trebuie să asigurăm şi o lampă specială, reflectorizantă, cu bec UV pentru a imita razele solare.

Cum să procedaţi cu mine?
Iguanele sunt liniştite şi calme, dar nu iubesc prea mult contactul fizic. Dacă încercaţi să vă obişnuiţi iguana cu atingerea atunci când este încă pui, aveţi şanse reale de reuşită. Puteţi să le învăţaţi să se aşeze pe mâna dumneavoastră, chiar să şi răspundă la propriul nume. Dacă le observaţi cu atenţie, vă vor arăta ele singure unde le place să se plimbe, ce le place să mănânce, unde le place să lenevească la soare, ce fel de mângâieri preferă, cine li se pare interesant ca persoană şi cine nu. Iguanele au o memorie bună şi îşi vor aminti dacă le criticaţi. Le puteţi plimba chiar şi la mare, însă ţineţi-le întotdeauna în lesă.

Ce-mi place să mănânc?
80% din alimentaţia iguanei este compusă din legume, 10% din fructe, iar restul din alte feluri de hrană ce i se dau temporar. Se recomandă: varză, ridichi, rucola, broccoli, sfeclă, dovleac, morcov, castravete, andive, banane, mere, pepene roşu, pepene galben, papaya, mango.  Plantele se sfărâmă sau se taie în bucăţi pentru că iguanele nu pot mesteca legume tari. Din când în când pot fi hrănite cu ouă fierte tari, paste, orez, pâine, iaurt cu fructe. Suplimentele vitamino-minerale se administrează de 2-3 ori pe săptămână. Recipientul cu apă proaspătă trebuie să existe mereu în terariu, iar iguana va face şi baie în acesta uneori.

chinese water dragon
Menţine-mă în formă şi sănătoasă
Principalele simptome de boală la iguane sunt următoarele: somn permanent, răni sau zgârieturi pe corp, roşeaţă sau umflături în cavitatea bucală, diaree, articulaţii umflate.

Sănătate
Iguana este sănătoasă atunci când:
  • -          nu are extremităţile, cavitatea bucală sau articulaţiile umflate
  • -          corpul nu îi tremură
  • -          pielea nu prezintă pete sau puncte de culoare închisă
  • -          fecalele au aspect normal

Înmulţirea

Iguanele ating maturitatea sexuală în aproximativ 18 luni de viaţă. Ele se împerechează de obicei toamna, iar după 8 săptămâni femela depune circa 28-40 ouă în gropi săpate în pământ. Perioada de incubaţie durează de la 90 la 120 de zile.

Sunt un animal sociabil?
Nu se poate spune că iguanele sunt fiinţe prea sociabile, dar dacă se domesticesc şi se acomodează cu stăpânul, vi se vor aşeza pe mână şi vor răspunde la propriul nume. Iguana poate deveni agresivă dacă consideră că teritoriul său se află în pericol, în special în sezonul de împerechere.

Lista de cumpărături