Povratak

Răgușeala la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î:

Pisicuta mea ( british shorthair) est nascuta pe 11.08.2019, are 1 vaccin si face parte din familia nostra de 1 saptamana. Cred ca de la miunat (din cauza scimbarii locuintei) a ragusit foarte tare uneori chiar nu are deloc voce. Cum as putea s-o ajut sa-si recapete vocea?

Va multumesc!


R: 

Răgușeala poate fi determinată de mai multe cauze, cum ar fi:

1. Iritații sau traumatisme la nivelul laringelui determinate de prezența unui corp străin, hrană sau apă prea rece, ingerarea de substanțe caustice.
2. Episoade de vomă incoercibilă.
3. Traumatisme la nivelul traheii ce vor provoca modificarea vocii și respirație dificilă (mai ales după efort).
4. Boli infecțioase, mai ales cele cantonate la nivelul sistemului respirator.
5. Afecțiuni ale sistemului nervos (congenitale sau dobândite de-a lungul vieții).
6. Inflamații sau tumori ce pot apărea în zona laringelui sau al traheii.
7. Vocalizare excesivă.

Rinotraheita este o boală infecto-contagioasă specifică felinelor, cu evoluție obișnuit acută, caracterizată clinic prin febră și tulburări dominant respiratorii, consecutiv afectării căilor respiratorii anterioare, la care se pot asocia conjunctivite și cheratite. Cele mai sensibile sunt în special pisicile de vârstă fragedă, până într-un an. Sursele de infecție sunt reprezentate de animalele bolnave sau cele care au trecut prin boală, dar încă elimină cantități mici de virus prin secrețiile nazale. Se disting două forme ale rinotraheitei feline:

1. Forma simplă caracterizată printr-o simptomatologie dominată de regulă de rinită și conjunctivită, asociate cu strănut, uneori tuse discretă, hipersalivație și putând merge chiar până la hipertermie, abatere, anorexie. La unele pisici se constată laringotraheită însoțită de răgușeală, cu pierderea parțială a vocii. În majoritatea cazurilor animalele se vindecă în 10-15 zile.

2. Forma complicată, întâlnită la circa 10% din cazuri, se exprimă prin conjunctivite bilaterale, cheratite, ulcere corneene, ulcere linguale și faringiene, ulcere cutanate și chiar pneumonie și/sau bronhopneumonie la pisicile sub 4 luni. Această formă durează săptămâni sau luni de zile și se sfârsește prin vindecare (cu sau fără unele sechele în funcție de rezistența animalului) sau prin moarte (la animalele subnutrite, dehidratate și la care apar suprainfectările cu diverși germeni ori cu FIV - virusul imunodeficienței feline). La animalele peste 6 luni evoluția este în general mai ușoară sau chiar subclinică, putând trece neobservată. În anumite cazuri se pot observa avorturi consecutiv febrei.

Pentru stabilirea cauzei ce a dus la apariția simptomelor observate de dumneavoastră sunt necesare teste și examene complementare realizate în cadrul unei clinici veterinare, precum:
- hemoleucogramă și examen biochimic al sângelui
- ecografii și radiografii
- endoscopie și rinoscopie
- alte teste și examene complementare.

Tratamentul, în funcție de cauza identificată, poate fi reprezentat de: antibioterapie sistemică, terapie prin aerosoli cu antibiotice, mucolitice, expectorante, eventual bronhodilatatoare și/sau corticosteroizi. Local, în funcție de cantitatea de secreții prezentă, se pot utiliza spălături și aplicarea de colire nazale și conjunctivale cu decongestionante și antibiotice. De asemenea, se va administra alimentație dietetică, bogată în elemente nutritive și se vor evita hrana rece, frigul și curenții de aer.

Produsul Tusifug, disponibil în magazinele noastre, prin componentele sale acţionează asupra bronhiilor provocând decongestionarea acestora, dilatarea şi relaxarea musculaturii netede. De asemenea, are un efect emolient şi mucolitic producând liza mucozităţilor aflate pe căile respiratorii. Datorită alcaloizilor prezenţi în valeriană are un efect sedativ pentru calmarea tusei.

Este recomandat ca adjuvant în afecţiuni respiratorii (bronşite, pneumonii, bronhopneumonii) ca bronhodilatator, expectorant şi sedativ, la câini şi pisici. De asemenea, se recomandă ca adjuvant în terapia cu antibiotice la câini și pisici, pentru refacerea sistemului respirator.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro