Povratak

Păsări - Nimfă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
nimfa
Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?
Papagalii nimfă sunt păsări îndrăgite şi blânde ce se domesticesc cu uşurinţă. Sunt ideale ca şi animal de companie pentru copiii de peste 8 ani.

Papagalii nimfă denumiţi şi micii clovni ai casei, rareori învaţă cuvinte, însă sunt adevăraţi maeştri la imitatul sunetelor şi al melodiilor.

De unde provin eu?
Papagalii nimfă sunt originari din Australia, acolo unde trăiesc în preerii şi zboară în stoluri. Aceştia zboară pe deasupra întregii Australii centrale în căutarea hranei.

Unde îmi place să trăiesc?
Puneţi-vă noul animal de companie într-o colivie pătrată.  În colivie introduceţi hrănitorul, adăpătorul, 2-3 beţe din lemn sau crenguţe. De asemenea, trebuie să le puneţi la dispoziţie şi jucării cum ar fi clopoţei, oglinzi, dar aveţi grijă ca toate acestea să fie confecţionate din materiale naturale. Este obligatoriu să curăţaţi colivia de excremente şi resturi de legume şi fructe, iar o dată pe lună trebuie să spălaţi întreaga colivie cu apă fierbinte. Lăsaţi-vă zilnic papagalul nimfă să zboare liber ca să-şi consume energia acumulată din hrană.

Cum să procedezi cu mine?
Cu efort susţinut şi cu dragoste îl veţi domestici uşor pe noul dumneavoastră animaluț de companie. La început trebuie să îi acordaţi puţin timp de acomodare cu noul mediu. Nu efectuaţi mişcări bruşte în apropierea papagalului nimfă, deoarece se sperie cu uşurinţă. După ce câteva zile l-aţi obişnuit cu vocea şi prezenţa dumneavoastră, daţi-i drumul să zboare liber.  Se va întoarce singur în colivie când va obosi ori i se va face foame. După un antrenament zilnic, papagalul dumneavoastră va învăţa cuvinte şi melodii şi se va obişnui chiar cu mângăiatul. Pentru că papagalii nimfă sunt păsări foarte sociabile, dacă nu puteţi să le ţineţi companie chiar dumneavoastră (să nu rămână singuri mai mult de 5 ore pe zi), atunci achiziţionaţi încă un papagal nimfă.

Ce-mi place să mănânc?
Papagalii nimfă se hrănesc cu amestecuri de seminţe, fructe şi legume proaspete. Puneţi-le în colivie crenguţe şi cartilaj de sepie pentru tocirea ciocului.

nimfa3
Menţine-mă în formă şi sănătos
Papagalul dumneavoastră nimfă necesită asistenţă de specialitate în cazurile în care observaţi că este inactiv, nu are poftă de mâncare, penele sunt nearanjate, ţine ochii închişi, scaunul este apos,prezintă scurgeri nazale şi oculare, respiraţie neregulată, strănut sau vomă.

Nu vă temeţi dacă papagalul nimfă suferă atacuri de panică în timpul nopţii. Când ceva îi sperie sau îi trezeşte din somn, papagalii nimfă încep să zboare necontrolat prin colivie şi se pot răni. Din aceste motive se recomandă să fie linişte şi întuneric în camera în care aceştia dorm, iar colivia să fie acoperită cu o învelitoare închisă la culoare.

Păsările îşi schimbă penele o dată sau de două ori pe an (năpârlirea). Acestea sunt perioade solicitante pentru organismul păsării, de aceea trebuie să îi completaţi hrana cu suplimente vitamino-minerale.

Sănătate:
Papagalul nimfă este sănătos atunci când:
  • - ochii sunt uscaţi şi larg deschişi
  • - penele sunt curate şi aranjate
  • - excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate
  • - are nările uscate şi curate
  • - ghearele nu sunt prea lungi
  • - nu prezintă umflături sau răni vizibile
  • - este energic şi cu un apetit normal

Înmulţirea

Papagalii nimfă sunt pregătiţi de împerechere încă de la vârsta de 9 luni, dar este recomandat să nu li se permită prima împerechere înaintea vârstei de 14 luni. După aproximativ 7-10 zile de la împerechere, femela începe să depună ouă (2-8). Atât femela, cât şi masculul vor cloci ouălele. Puii vor ieşi după circa 18-21 zile.

Ambii părinţi sunt foarte grijulii şi se ocupă cu hrănirea puilor. Este esenţial să completăm hrana părinţilor în perioada de împerechere şi de creştere a puilor, acest lucru presupunând o alimentaţie mai bogată în vitamine şi minerale, dar şi amestecuri moi de hrană.

Sunt un animal sociabil?
Papagalii nimfă adoră compania şi din acest motiv trebuie să le acordaţi suficientă atenţie. Nu îi puneţi în aceeaşi colivie cu papagalii amorezi pentru că aceştia sunt mult mai agresivi în comparaţie cu papagalii nimfă.

Dacă aveţi câine sau pisică, fiţi întotdeauna prezenţi şi atenţi atunci când scoateţi papagalul nimfă din colivie.

Lista de cumpărături: