Povratak

Traumatismele severe la nivelul bazinului la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Catalin Mazilu IS

Catalin Mazilu, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Cainele meu a avut un accident de maşină si în urma acestuia a rămas cu ambele picioare rupte şi oasele de la bazin. I-am făcut radiografie şi medicul mi-a spus că îl operează dar va rămîne tot aşa. Ultima variantă fiind eutanasierea. Ce parere aveti? Va multumesc!


R: 

Traumatismele de la nivelul bazinului sunt deosebit de complicate, atat pentru ca produc un soc traumatic sever insa si pentru ca pot insemna producerea unor leziuni ce pun viata in pericol imediat sau pot lasa urme pentru totdeauna. In caz de accident auto este absolut necesar sa efectuati o consultatie de urgenta urmata de investigatii obligatorii ce pot salva animalul sau diminua durerea.
In urma accidentelor ce afecteaza bazinul pot exista separat sau impreuna o serie intreaga de leziuni, precum fracturile oaselor bazinului si a membrelor, deplasarea bazinului fata de coloana vertebrala, paralizii, distrugeri ale muschilor, vaselor de sange, nervilor ce trec prin aceasta zona. La toate acestea se adauga rupturile vezicii urinare, ale uretrei sau ureterelor. Aceste lucruri se pot petrece atat ca urmare a impactului si presiunii puternice exercitate asupra bazinului, dar si ca urmare a leziunilor produse de fragmentele osoase rezultate in urma fracturilor.
Medicul veterinar care a consultat animalul stie cel mai bine starea acestuia si posibilitatea de refacere completa a animalului. In functie de gravitatea leziunilor se poate ajunge sau nu la o recuperare completa.
In cazul in care eutanasia va fi singura varianta trebuie sa stiti ca eutanasierea induce o moarte lipsita de durere, animalul cade intr-un somn adanc din care nu se va mai trezi niciodata. Animalul intra in starea de inconstienta, apare stopul respirator si imediat dupa el cel cardiac, totul pe durata a cel mult 1 minut. Animalul nu sufera si nici nu isi da seama ce s-a intamplat.
Dumneavoastra va cunoasteti animalul cel mai bine, stiti cum si-a trait viata si de aceea dumneavoastra trebuie sa fiti cel care luati decizia. Nu lasati pe altcineva sa hotarasca in locul dumneavoastra. Nu este usor, dar ii datorati asta catelului dumneavoastra, stiind ca intotdeauna i-ati dorit numai binele. Trebuie sa stiti insa ca o viata lunga in suferinta nu este buna pentru el.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro