Povratak

Otită

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am dus câinele meu Yorkshire Terrier de un an şi trei luni la tuns şi toaletat şi mi s-a spus că are otită, să-l curăţ timp de o săptămână zilnic şi apoi să-l duc să-l vadă... nu e prea mult timp să-l las fară tratament? Nu există soluţii care să îndepărteze mai uşor otita?

Menţionez că i-a fost scos părul din urechi, urechea nu este inflamată, doar se scarpină des, ceea ce ne-a făcut să-i curaţăm urechile şi să observăm o abundenţă de ceară maroniu-închis, fara un miros deosebit.
Mulţumesc anticipat pentru răspuns, Aura

R: Otita reprezintă inflamaţia conductului auditiv extern. Se caracterizează prin eritem, edem, cantitate crescută de exudat şi celule epiteliale descuamate.

Ca semne clinice putem observa prurit la nivelul pavilionului urechii, conchia auriculară este de culoare roşie, cu sensibilitate algică accentuată, animalul scutură frecvent din cap, uneori ţine capul înclinat pe partea cu urechea afectată.

Otita este determinată de factori determinanţi (paraziţi, tumori, fungi, traumatisme, corpi străini, hipersensibilitate), factori predispozanţi (urechile lăsate, păr crescut abundent în pavilionul urechii) şi factori oportunişti (bacterii ce îşi exercită potenţialul patogen doar pe fondul altor leziuni).

Pentru a se face o diferenţiere a acetor factori se recomandă otoscopia şi/sau prelevarea de probe pentru evidenţierea cauzei în urma examenelor de laborator.


Înainte de aplicarea oricărui tratament medicamentos urechea trebuie să fie curăţată cu o soluţie auriculară pentru utilizare frecventă. După ce urechea se usucă puteţi aplica tratamentul medicamentos. Pentru câinii cu sensibilitare algică puternică se recomandă efectuarea tratamentului sub sedare. Primele administrări ar trebui făcute de medicul veterinar curant.

Dacă efectuaţi tratamentul acasă puteţi proceda astfel: se ţine capul animalului plecat cu urechea afectată în sus, se picură în ureche soluţia de curăţat pentru utilizare frecventă în cantitate suficientă, se masează urechea animalului de la bază spre vârf, se înlătură excesul de lichid prin aspirare sau cu compresă din tifon. Se repetă operaţiunea până când urechea este curată.

Încercaţi ca prin ştergere să nu lezionaţi conductul auditiv, şi ştergeţi urechea până la nivelul la care puteţi vedea. Nu îndesaţi în ureche tampoane de vată sau alte materiale igienico-sanitare. După curăţare, urechea se lasă să se usuce (aproximativ 30 min), după care se aplică tratamentul pentru orită (soluţie ce conţine antibiotic, antiparazitar sau antimicotic +/- anestezină).


Vă recomand totuşi un examen otoscopic amănunţit şi efectuarea primelor sedinţe de tarapie la medicul veterinar curant.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro