Povratak

Oasele in alimentatia cainilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!Cainele meu a mancat niște oase, a doua zi a inceput sa aiba fecale cu oase in el si sa nu manance nimic. Este foarte apatic, nu mai mananca, nu se mai joaca, are o stare foarte ciudata. Ce pot sa fac ?Va multumesc!


R: 

Singurele oase care se pot da spre consum cainilor sunt cele de vita,miel sau porc, cu maduva, pe care le puteti fierbe si i le oferiti ca si recompensa. Oasele de miel, vita sau porc reprezinta o sursa importanta de nutrieti benefici care ar trebui sa faca parte din alimentatia cainilor, insa administrarea acestora se va face strict sub supraveghere.
Oasele de pui sau de peste, sunt foarte periculoase, deoarece exista riscul obstructiilor sau a perforarii esofagului si stomacului, fracturilor de dinti sau de mandibula. In cazul in care consuma o cantitate prea mare de oase, sau mananca prea repede, poate aparea constipatia, obstructiile sau hemoragiile intestinale. Firicelele mici de sange prezente in scaun ne pot atentiona ca exista o problema legata de tranzitul catelului, in acelasi timp si prezenta oaselor in fecale nedigerate ne pot indica o problema digestiva.
Oasele de peste sau pui, fiind lipsite de maduva, formeaza aschii, iar riscul aparitiei unor accidente devine insemnat. Pot aparea leziuni la nivelul cavitatii bucale, cat si la nivelul intregului tract digestiv, aceasta fiind si principalul motiv pentru care nu sunt recomandate in alimentatia cainilor.
Tinand cont de starea de apatie recomandarea noastra in aceasta situatie este sa efectuati un control la medicul veterinar curant, pentru a se pune corect diagnosticul si administrat tratamentul adecvat. Se poate efectua o ecografie abdominala, sau cea mai sigura metoda este endoscopia.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro