Povratak

Castrarea căţeluşelor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Doresc sa aflu opinia dumeavoastră legată de oportunitatea sterilizării căţeluşei mele la vârsta de 6 luni. Legat de operaţie în sine, am fost sfatuită să accept firele neresorbabile, întrucât la cele care se resorb în timp, căţeluşa ar putea face, aproape sigur, reacţie de alergie, infecţie, fistulă, etc.

Ce sau cât este adevar în această privinţă?

Vă mulţumesc, Aurora

R: Vârsta la care aţi decis să sterilizaţi căţeluşa este o vârstă optimă. 

 

S-a dovedit ştiinţific că la femelele sterilizate înainte de primul ciclu de călduri sunt şanse cu 80% mai mici de a dezvolta cancer mamar.

 

De asemenea, se reduce cu 100% riscul de a dezvolta piometru (dacă se realizează ovariohisterectomie totală) sau chisturi ovariene.

Sutura chirurgicală reprezintă totalitatea manevrelor de refacere anatomică a continuităţii planurilor unei plăgi operatorii sau accidentale şi de menţinerea lor în contact, cu ajutorul unor materiale resorbabile sau neresorbabile, în scopul cicatrizării ţesuturilor.

 

În cadrul intervenţiei chirurgicale se folosesc mai multe tipuri de fire de sutură în funcţie de locul în care se realizează ligaturile:

  • pe structurile venoase ovariene şi pe uter - se pot folosi fire lent resorbabile naturale (Catgut) sau sintetice (Vicryl sau Dexon)
  • pe musculatura abdominală - de obicei se folosesc monofilamente lent resorbabile (PDS) sau monofilamente neresorbabile (Surgilene)
  • pe planurile cutanate - fire lent resorbabile sintetice sau monifilamente pentru suturile intradermice (nu necesită ca firele să fie scoase la interval de 10 zile, acestea se resorb în timp) sau se pot folosi fire neresorbabile (aţa chirurgicală pentru suturile aparente - necesită ca firele să fie îndepărtate de către medicul veterinar la 10-12 zile după operaţie)

 

În legătură cu reacţia de respingere a firelor pot să vă spun că există cazuri izolate de animale care dezvoltă această reacţie de corp străin. Se întâmplă de obicei la animelele al căror organism este hiperreactiv. Nu pot spune că se dezvoltă aceste reacţii la un anume tip de fir. În general cele naturale sunt foarte bine tolerate de către organism.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro