Povratak

Câinele meu a făcut diaree

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o cățelușă de circa 6 luni, astăzi a mâncat foarte puțin, a vomitat, iar acum are scaun aproape lichid, ca un gel cu pete de sânge. Vă rog să mă ajutați cu un sfat.

Mulțumesc, Emese


R: Prezența sângelui și a mucusului în fecalele animalului dumneavoastră indică posibila existență a unei infecții, parazitoze sau a unei alte probleme de sănătate.

 

Posibilele cauze ale apariției sângelui și mucusului în fecalele câinilor sunt:

 

- infestațiile parazitare. Toți viermii intestinali pot determina apariția sângelui și mucusului în fecale. Orice câine ajunge la un moment al vieții lui să contacteze paraziți intestinali, acesta fiind motivul pentru care se recomandă deparazitarea profilactică o dată la 3-4 luni.

- sindromul intestinului iritabil, cauzat de iritarea sau inflamarea intestinului gros. Poate fi determinat de o altă cauză primară cum ar fi paraziții interni sau schimbările dietei.

- diareea cronică, insoțită adesea de sânge sau mucus în fecale. Este foarte greu să se stabilească o cauză exactă a diareei, putând fi întâlnită în boli parazitare, virale, metabolice, în cancer, în boli pancreatice etc.

- virusurile: parvovirusul atacă mucoasa intestinală și determină apariția unor cantități mari de diaree cu mucus și sânge. Coronavirusul de asemenea produce diaree cu sânge, însă lipsește mucusul.

- obstrucțiile: câinii au obiceiul de a mânca multe lucruri pe care nu ar trebui să la mănânce și care pot duce la apariția unui blocaj la nivel stomacal sau la nivel intestinal. Iritarea și contracțiile duc la apariția sângelui și mucusului.

- cancerul de colon: are cam aceleași simptome ca sindromul intestinului iritabil. Pe lângă acestea se adaugă și pierderea în greutate.

- problemele hepatice: pot duce la sângerări prin afectarea producției de proteine necesare procesului de coagulare.

 

Consistența și culoarea sângelui din fecale ajută medicul veterinar în stabilirea locului de unde provine acel sânge:

- hematochezia- atunci când sângele este roșu aprins, sânge proaspăt. Acest lucru indică faptul că sângele provine din porțiunea terminală a tractului digestiv. Cauzele hamtocheziei sunt bolile infecțioase, colitele, ingerarea obiectelor străine, alergiile, tumorile, inflamarea glandelor perianale etc.

 - melena, atunci este prezent sângele digerat, ceea ce înseamnă că provine din porțiunea superioară a tubului digestiv. Cauzele melenei: ulcerele de la nivelul segmentelor tubului digestiv, probleme de coagulare, tumorile, torsiunea gastrică, șocul, intoxicațiile.

 

Apariția mucusului și sângelui în fecale nu trebuie ignorată, ci trebuie facută o vizită la medicul veterinar, care va stabili investigațiile necesare pentru dignosticarea corectă (examen al fecalelor, analize de sânge, ecografii, urinanaliza etc).

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro