Povratak

Apariția diabetului zaharat

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am o cățea metis de 12 ani care suferă de diabet. Vederea îi este deja afectată și mai are și o iritație pe piele care persistă în ciuda îmbăierilor cu Octiderm șampon pe care mi l-a prescris un veterinar. Mă puteți sfătui în privința unei hrane care să îi poată fi administrată pentru afecțiunile cățelei? Până acum i-am dat hrană uscată Chappy și Darling, câteodată și conserve, întrucât pe nici un astfel de produs nu scrie că ar conține zahăr sau caramel. Credeți  că dacă i-aș schimba hrana aș putea schimba ceva, în sensul ameliorării simptomelor?
Vă mulțumesc mult! Mirela

R: Apariția diabetului zaharat este o consecință a afectării pancreasului, în urma unor disfuncții hormonale, prin scăderea secreției de insulină. Această insulină este un hormon secretat de către insulele Langerhans din pancreasul endocrin și reglează transportul carbohidraților. Rareori concentrația insulinei poate fi afectată și de administrarea unor medicamente.

Factorii care cresc riscul apariției diabetului sunt:
- Rasa (Samoyede, Schnauzer pitic, Pudel pitic sunt mai predispuse la diabet);

  • - Sexul – mai frecvent cățelele decât masculii și mai frecvent motanii (în special cei castrați) decât pisicile;
  • - Obezitatea;
  • - Vârsta - riscul de vârf este atins în jurul vârstei de 8 ani;
  • - Modificările hormonale sezoniere sau induse de unele tratamente medicamentoase.

 

În general, simptomele diabetului sunt sete permanentă și urinare frecventă, scăderea în greutate, modificări ale apetitului (crescut în fază inițială și redus ulterior), tulburări de metabolism, cataractă care poate duce până la orbire, etc. Diagnosticul diabetului se pune în urma analizelor de sânge și de urină, coroborate cu simptomele animalului. Cu cât diagnosticul de diabet este pus mai devreme, cu atât se poate interveni la timp pentru ameliorarea stării companionului dumneavoastră.


Există două tipuri de diabet:

1) Diabet Melittus insulinodependent (cel mai frecvent, insulina trebuie administrată prin injectare);
2) Diabet Melittus independent de insulină (organismul produce insulina și nu este necesară administrarea de insulină, iar starea animalului poate fi îmbunătățită prin administrarea unei diete corespunzătoare). 

Veterinarul dumneavoastră vă va recomanda un tratament şi eventuale schimbări în stilul de viaţă pentru cățelușa dumneavoastră, de asemenea și o dietă special formulată pentru animalele de companie cu diabet zaharat.

Dietele recomandate au o cantitate redusă de grăsimi şi calorii, precum și o cantitate de mai mare de fibre care ajută la reglarea zahărului din sânge și a insulinei. Aceste diete sunt formulate astfel încât să oferim câinelui toți nutrienții necesari, în timp ce se stopează progresia bolii şi atenuarea simptomelor.

Vă recomandăm mai jos câteva dintre dietele recomandate în diabet zaharat pe care le puteți găsi în magazinul nostru:

             - Royal Canin Weight Control (hrană uscată) sau Royal Canin Diabetic (conserve).
             - Hill's w/d hrană uscată și conserve

Folosirea unei diete de acest gen ar trebui să îmbunătățească vizibil starea generală a cățelușei dumneavoastră, fiind o hrană specializată  și special concepută în acest sens. Este foarte posibil ca reacțiile cutanate să dispară odată cu folosirea acestor diete, întrucât eczemele pot constitui o reacție la hrana pe care o adminstrați în acest moment. De asemenea, întrebați veterinarul curant despre natura acestor reacții cutanate, care pot avea cauze foarte diverse.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro